Tunteet vaikuttavat työpaikan ilmapiiriin ja työn sujumiseen. Kun työntekijä tuntee itsensä arvostetuksi ja kuulluksi, hän viihtyy paremmin ja tekee työnsä tehokkaammin. Ilo ja innostus edistävät työskentelyä, kun taas stressi ja pettymys voivat hankaloittaa sitä. Siksi on tärkeää tunnistaa tunteet ja puhua niistä avoimesti.
Hyvä ilmapiiri syntyy kuuntelemisesta, selkeästä viestinnästä ja oikeudenmukaisuudesta. Kun työntekijät kokevat mielipiteidensä olevan arvokkaita, yhteistyö paranee ja koko tiimi menestyy paremmin.
Miten voimme parantaa ilmapiiriä työpaikalla? Tässä muutama helppo keino:
Blogi: Tunnetaidot – nuo merkitykselliset työelämän taidot – LAB Focus
PodcastPsykopedia. 10. Tunteet työelämässä. https://www.supla.fi/episode/8484c97c-3512-42eb-8bdd-f90ef2066466
Harjoitus työpaikalle:
Tee (esihenkilö) yksi tai useampi empatiakartta kuvaamaan erilaisia henkilöprofiileita omassa työyhteisössä.
Empatiakartta on visuaalinen työkalu, joka auttaa havainnollistamaan saatu tai havaittu tieto. Empatiakartta auttaa keskustelemaan työyhteisön tarpeista, tunteista, toiveista ja peloista, jotka liittyvät toiminnan tai palvelujen kehittämiseen.
Empatiakartan avulla pureudutaan syvemmälle ihmisen kokemukseen ja tarpeisiin kartoittamalla tämän toimintaa eri näkökulmista: sanoja, tekoja, tunteita, ajatuksia ja havaintoja. Empaattinen lähestyminen työyhteisön jäseniin varmistaa erilaisten tarpeiden ja tunteiden huomioimisen muutostilanteissa.
Empatiakartan osa-alueet:
Mitä ajattelee ja tuntee?
• Yritä ajatella kuten hän ajattelee. Mikä on hänelle tärkeintä? Mikä saa hänet liikuttumaan? Minkä takia hän voisi menettää yöunensa? Mitä unelmia ja haaveita hänellä on?
Mitä sanoo ja tekee?
• Yritä kuvitella miten hän käyttäytyy ja puhuu julkisella paikalla. Mikä on hänen asenteensa? Miten hän suhtautuu muihin? Onko hänen puheensa ja käytöksensä ristiriitaista?
Mitä näkee?
• Kuvaile mitä hän näkee ympärillään. Miltä hänen ympäristönsä näyttää? Ketä hän tapaa? Ketkä ovat hänen ystäviään? Minkälaisia palveluita hänelle tarjotaan?
Mitä kuulee?
• Kuvaile ketkä vaikuttavat hänen mielipiteisiinsä. Mitä vinkkejä tai neuvoja hänen ystävänsä antavat? Kuka muu vaikuttaa hänen päätöksiinsä? Mitkä mediat ovat osa hänen arkipäiväänsä?
Kipupisteet?
• Mistä syystä hän voisi turhautua? Mikä estää häntä? Mitä riskejä hän kaihtaa?
Onnistumiset?
• Mitä hän haluaa saavuttaa? Miten hän arvioi onnistumisia? Millä tavoin hän saavuttaa tavoitteensa?
Yhteenveto: