Tässä osassa tutustut turvallisuuden perusperiaatteisiin, jotka ovat välttämättömiä työpaikan hyvinvoinnille. Turvallisuus työpaikalla ei rajoitu pelkästään suojavarusteisiin tai työympäristön siisteyteen, vaan se on laaja käsite, joka kattaa niin fyysisen kuin henkisen turvallisuuden. Fyysinen turvallisuus ilmenee selkeinä ohjeistuksina ja varotoimien noudattamisena, mutta siihen kuuluu myös työympäristön huolellinen suunnittelu, joka ehkäisee tapaturmia ja riskejä. Samalla on tärkeää tunnistaa ne näkymättömät vaaratekijät, kuten liian kiireinen työtahti ja työntekijöiden väsymys, jotka voivat heikentää turvallisuutta.
Henkinen turvallisuus puolestaan luo edellytyksiä avoimelle keskustelulle ja luottamukselle työyhteisössä. Se tarkoittaa sitä, että työntekijöillä on mahdollisuus ilmaista mielipiteitään ja huoliaan ilman pelkoa arvostelusta. Turvallinen työilmapiiri, jossa jokaisen mielipide on arvostettu, tukee tuottavuutta ja yhteisöllisyyttä, ja se on keskeinen osa työhyvinvointia. Keskusteleva johtaminen, jossa esihenkilö ja työntekijät käyvät avointa vuoropuhelua, vahvistaa tätä ilmapiiriä.
Tässä osassa opit, kuinka hyvinvointia tukeva ja keskusteleva johtaminen luo turvallisen tilan työyhteisössä. Näin varmistetaan, että mahdolliset huolenaiheet voidaan nostaa esiin ajoissa ja työpaikan kehittäminen on jatkuvaa ja osallistavaa. Lisäksi tarkastelemme, kuinka turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen johtaa parempaan työilmapiiriin ja tehokkuuteen.